Güneş: Sağlığımızın Dostu mu, Düşmanı mı?

Güneşin ultraviyole B ışınları, D vitamini ihtiyacımızı karşılamak için önemli bir kaynaktır. Ancak, güneşe aşırı maruz kalma ve yanlış korunma önlemleri cilt kanseri gibi riskleri de beraberinde getirebilir.

Güneş kaynaklı D vitamini oluşumu; mevsim, günün saati, enlem, yükseklik, hava kirliliği, cilt pigmentasyonu (deri renklenmesi), güneş kremi kullanımı, ışınların camdan geçişi ve yaşlanma ile büyük ölçüde etkilenir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları paneli, güneşten veya solaryum gibi yapay kaynaklardan gelen UV radyasyonunun bilinen bir kanserojen (kansere neden olan madde) olduğunu bildirmiştir. 1,2,3
 

Güneşten veya kapalı bronzlaşma cihazlarından gelen UV ışınlarına maruz kalma, ölümcül olan melanom da dahil olmak üzere cilt kanserinin gelişimi için bilinen bir risk faktörüdür.
 

UV'nin neden olduğu cilt kanserine karşı korunmak için; gölgede bulunma, koruyucu giysiler giyme ve SPF'si 30 veya daha yüksek olan bir güneş kremi sürme gibi güneşten korunma önlemleri tavsiye edilmektedir.
 

Bu nedenle de D3 vitamini ihtiyacının karşılanması için; D3 vitamini açısından zengin besinlerle beslenme ya da D3 vitamini takviyelerinin alınması önerilir.
 

Kaynaklar: 1. U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, National Toxicology Program. Report on carcinogens, 14th ed: Ultraviolet-radiation-related exposures. 2016. 2. ARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 100D. IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2012.3. Parkin DM, Mesher D and Sasieni P. Cancers attributable to solar (ultraviolet) radiation exposure in the UK in 2010. British Journal of Cancer. 2011. 105 (S66–S69). doi: 10.1038/bjc.2011.486.

Güneşin ultraviyole B ışınları, D vitamini ihtiyacımızı karşılamak için önemli bir kaynaktır.
Yayın Tarihi: 15.07.2022